O Szpalerach

"... A inny drzewa by tak usposobił,
żeby się dłońmi splotły w rusztowanie..."


Cyprian Kamil Norwid, Promethidion

Drzewa owocowe upawiane w formie szpalerów zachwycały swoim kształtem w różnych epokach, już od starożytności. Prawdziwy rozkwit tej sztuki ogrodniczej nastąpił w XVII wieku we Francji. Jako pierwszy opisał ją w 1684 r. ojciec Legendre, mnich z klasztoru w Henonville pod Paryżem. Duże zasługi w upowszechnieniu tej wiedzy mieli ogrodnicy króla Ludwika XIV, którzy wprowadzili praktykę uprawy owocowych drzew szpalerowych w ogrodzie warzywnym w Wersalu, w celu uzyskania najwyższej jakości owoców przeznaczonych na stół królewski. Z czasem uprawa płasko formowanych drzew owocowych stała się popularna również w wielu małych miastach i wioskach we Francji, skąd trafiła do Anglii oraz innych krajów Europy, a także do Ameryki. Z języka francuskiego pochodzi również słowo 'espalier' będące określeniem zarówno drzew o płaskich koronach jak i sztuki formowania drzew w ten sposób.

Dziś ta nieco zapomniana sztuka ogrodnicza zaczyna przeżywać swój renesans. Drzewa owocowe upawiane w formie szpalerów można podziwiać w najbardziej znanych i cieszących się wyjątkową sławą ogrodach - w Wersalu, w ogrodach Claude’a Monet w Giverny we Francji, a także w Ameryce w ogrodach Mount Vernon - dawnej posiadłości Jerzego Waszyngtona. W Polsce stare, monumentalne grusze szpalerowe rosną w ogrodzie przyklasztornym XII-wiecznego opactwa benedyktynów w Lubiniu pod Poznaniem.
Copyright (c)2017, All Rights Reserved.